Home  /  Actueel  /  Foto reportage Duurzame Gemeentewerf Nieuwkoop
29 december 2022

Foto reportage Duurzame Gemeentewerf Nieuwkoop

Nieuws - Foto reportage Duurzame Gemeentewerf Nieuwkoop

In onze opdracht is wederom een foto reportage gemaakt, ditmaal van het project de Gemeentewerf in Nieuwkoop (oplevering april 2022). Een bijzonder project vanwege het hoge circulaire karakter op een prachtige locatie, de hoek van het industrieterrein te Nieuwveen midden tussen de weilanden. Zoals ook bij eerdere projecten is dit gedaan door Robert Koelewijn Fotografie. Het betrof een project van flinke omvang wat met name op de luchtfoto’s goed naar voren komt! 

De nieuwe gemeentewerf in opdracht van de Gemeente Nieuwkoop vormt samen met het naastgelegen afvalbrengstation (ABS) één gezamenlijke inrichting en bestaat uit een kop, lijf en staart-deel. De kop bestaat uit de kantoren met een kantine en kleed- en doucheruimten, dit is de uitvalsbasis voor de medewerkers in de buitendienst van de gemeente. Het lijf van het gebouw is een grote opslagloods welke wordt gebruikt voor het opslaan van materiaal (zoals strooizout en verkeersborden), gereedschap en machines. Het staartdeel is de overkapping voor de buitenopslag van materiaal.

Het gebouw is energieneutraal en er is gebruik gemaakt veel natuurlijke en hergebruikte (circulaire) materialen ook wel ‘biobased bouwen’ genoemd. Denk aan de houten gevel welke grotendeels uit verzaagde oude voordeuren bestaat, 2e hands trappen en golfplaten. ORGA architect ontwierp het duurzame gebouw. De groendaken zorgen voor een mooie overgang naar de polder. Voor de energievoorziening gebruikt het gebouw de restwarmte van de waterzuivering en er liggen uiteraard zonnepanelen op het dak. Hiernaast hebben met de bouw van dit pand in de houtproducten een Co2-opslag weten te realiseren van totaal 284.678 Kg, dit staat ongeveer gelijk aan de Elektriciteitsverbruik van 316 huishoudens in één jaar tijd of  de Uitstoot van 2.412.525 km aan uitlaatgassen van een middenklasse auto.

We feliciteren de Gemeente Nieuwkoop met dit prachtige, duurzame en vooruitstrevende gebouw en voor de medewerkers veel werkplezier bij de ingebruikname!

Bekijk de volledige foto reportage van de bouw van dit project op: https://bouwbedrijfvanengen.nl/project/ecologisch/duurzame-gemeentewerf-nieuwkoop.