Duurzame gemeentewerf, Nieuwkoop

In het najaar van 2020 zijn we met een bouwteam gestart met de voorbereidingen voor een nieuwe duurzame gemeentewerf voor de Gemeente Nieuwkoop. 

Het project betreft de nieuwbouw van de gemeentewerf Nieuwkoop, gelegen aan de Amperestraat te Nieuwveen. De naastgelegen ABS, afvalbrengstation, is reeds gerealiseerd. De nieuwe gemeentewerf vormt na realisatie samen met de bestaande ABS één gezamenlijke inrichting. De nieuwbouw van de gemeentewerf bestaat uit een kop, lijf en staart-deel. De kop bestaat uit de kantoren met kantine en kleed- en doucheruimten. Het lijf van het gebouw is een opslagloods voor motorvoertuigen, bestaande uit sheddaken. Het staartdeel is de overkapping.

15-11-2020: De Gemeente Nieuwkoop schrijft over het project het volgende op hun site "Goed nieuws! Begin 2021 start bouwbedrijf Van Engen uit Kockengen met de bouw van de nieuwe gemeentewerf op Schoterhoek II in Nieuwveen. Dat doen zij energieneutraal en door gebruik te maken van veel natuurlijke materialen ook wel ‘biobased bouwen’ genoemd. ORGA architect ontwierp het duurzame gebouw.

Van buiten ziet het gebouw er ook groen uit. De gevels bestaan voor een deel uit hout. De groendaken zorgen voor een mooie overgang naar de polder. Voor de energievoorziening gebruiken we de restwarmte van de waterzuivering en er liggen uiteraard zonnepanelen op het dak.  

Wethouder Antoinette Ingwersen: “Ik ben er trots op dat we zo’n duurzaam en vooruitstrevend gebouw neerzetten. Dit is een belangrijke plek voor de gemeente Nieuwkoop. Bijna al het dagelijks onderhoud van het ‘grijs’ en ‘groen’ in de gemeente start vanuit de gemeentewerf. Ik kijk ernaar uit om het gebouw in gebruik te nemen.” 

Wat is een gemeentewerf? De gemeentewerf is de uitvalsbasis voor de medewerkers van de buitendienst. We gebruiken de locatie voor het opslaan van materiaal (zoals strooizout en verkeersborden), gereedschap en machines. Ook is er een kleine kantoorruimte, kantine en een kleedruimte. De gemeentewerf ligt straks naast de Milieustraat. Handig, want dan kan er makkelijk geschakeld worden tussen beide locaties. "

Project gegevens

Opdrachtgever:       Gemeente Nieuwkoop

Architect:                ORGA Architect

Constructeur:          Lüning

Bouwbedrijf van Engen BV - Voorbereiding Duurzame gemeentewerf, Nieuwkoop