Home  /  Actueel  /  Strobalen isolatie geplaatst bij Ecologische boerderij, Werkhoven
2 juni 2022

Strobalen isolatie geplaatst bij Ecologische boerderij, Werkhoven

Nieuws: Strobalen isolatie geplaatst bij Ecologische boerderij, Werkhoven

Vorige week is een zelfs voor ons niet alledaagse isolatie van strobalen aangebracht in de wanden van het project Ecologische boerderij te Werkhoven. Dit leverde een aantal bijzondere en unieke foto’s op! De strobalen komen van het land van de opdrachtgever zelf. De herkomst, vele positieve eigenschappen, de mogelijkheid om het direct af te werken en de herbruikbaarheid van het stro zijn allemaal redenen om hier bij dit project voor te kiezen. Bij het achterhuis wordt aan de buitenzijde het stro ingebed met een stevige leemstuclaag. Bij het voorhuis wordt het stro afgedekt met houtvezelisolatie en afgewerkt met een ecologische kalkstuc. Op deze manier beschermen we het stro tegen ongedierte. 

Voor de liefhebber nog iets meer over de achtergrond van dit project: In de zomer van 2019 is de boerderij Het Oude Klooster in Werkhoven door de bliksem getroffen en als gevolg daarvan nagenoeg geheel afgebrand. De boerderij stamde uit het begin van de 19e eeuw en er wordt aangenomen dat er voor deze tijd al een oudere boerderij heeft gestaan gezien de vondsten van oudere bouwmaterialen.

Met de herbouw van Het Oude Klooster voor ons een hele mooie opdracht! De door de brand nog grotendeels bewaar gebleven kaaskelder zal in de nieuwe boerderij geïntegreerd worden waarbij er ook een nieuwe opkamer wordt gerealiseerd. De boerderij zal twee verschillende functies verenigen, enerzijds het voorhuis als woonhuis en het achterhuis als deel/werkplaats. Het gebouw is volledig in houtskeletbouw opgetrokken en er worden zoveel als mogelijk ecologische materialen toegepast. Uniek aan dit project zijn de ronde houten vormen van het dak en gevelisolatie van strobalen. De binnenzijde van de strobalen wordt in de woning voorzien van stro-leemstucwerk wat ooko direct de afwerking is. De buitenzijde van het woonhuis zal gestuct worden en de deel/achterhuis zal bekleed worden met houten gevelbekleding. Hierdoor is van buiten ook de tweedeling van het gebouw goed zichtbaar. Als afwerking van het bijzondere dak zal er sedum dakbedekking worden aangebracht en worden er Finti-houten kozijnen toegepast welke past in het verantwoord en ecologisch bouwen waar we met het gehele bouwteam ons hard voor maken. Kortom een uniek project: Het Oude Klooster te Werkhoven!

Bekijk het gehele project op https://bouwbedrijfvanengen.nl/project/traditioneel/ecologische-boerderij-werkhoven.