Home  /  Actueel  /  Presentatie over Houtbouw door BvE op BNL Regiodag Utrecht
31 maart 2023

Presentatie over Houtbouw door BvE op BNL Regiodag Utrecht

Nieuws - Presentatie over Houtbouw door BvE op BNL Regiodag Utrecht

Ruim 90 leden van de Utrechtse afdelingen waren donderdag 30 maart naar restaurant De Hof in Renswoude gekomen voor de Regiodag Utrecht. Ze kregen een inspirerend programma voorgeschoteld met ondermeer positief stemmende verhalen over de toekomst van bouwen en een eerste kennismaking met Arno Visser, de nieuwe voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland.

Met hout vooruit, en omhoog
Na de aangename kennismaking met Visser, die aangaf zich bij Bouwend Nederland als een vis in het water te voelen, volgden twee zeer stimulerende presentaties over bouwen met hout. Eerste spreker was Pablo van der Lugt, auteur van het boek ‘De houtbouw revolutie’ (waar alle deelnemers een exemplaar van meekregen). Gepromoveerd op de milieu-impact van bouwmaterialen, kon de bouwkundig ingenieur haarfijn aan de leden uitleggen wat voor een enorme voordelen bouwen met hout heeft. (…)

Verhalen uit de praktijk
Aanvullend op het vlammende betoog van Van der Lugt, vertelde Jan Willem van Engen over zijn praktijkervaringen met houtbouw. De nieuwbakken voorzitter van afdeling Noord-West Utrecht is vijftien jaar geleden zijn eigen bouwbedrijf begonnen. Van begin af aan heeft hij heel bewust gekozen voor ecologisch bouwen. De filosofie die hij volgt, is dat je op een natuurlijke basis moet bouwen en daarbij voor ieder deel van een woning de meest kwalitatieve, duurzame en natuurvriendelijke oplossing moet zoeken. Voor Van Engen gaat het bij ecologisch bouwen niet alleen om werken met duurzame materialen als hout, maar ook om zoveel mogelijk emissiearm bouwen door onder meer de inzet van elektrisch materiaal. De boodschap dat hij door deze aanpak zelfs pal naast Natura2000 gebieden kan bouwen, was voor veel van de leden een eye-opener. 

Lees het volledige verslag: https://www.bouwendnederland.nl/actueel/nieuws/32475/utrecht-maakt-kennis-met-nieuwe-voorzitter-en-houtbouw